ZEBRA
Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
Białka jajek ubić na sztywno dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, olej, mleko,proszek do pieczenia.
Gotową masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać 1/2 szklanki mąki. Do drugiej dodać kakao.
Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką.
Wlewać ciasto po troszku na przemian, raz ciemne, raz jasne.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 -180C około godziny.
SMACZNEGO!
Pysznie wygląda! Jakże dawno jej nie piekłam.
OdpowiedzUsuń