sobota, 10 grudnia 2011

Leczo – tak aby jeszcze raz wspomnieć początek jesieni

Wiele jest dań jedno garnkowych ponieważ są proste, szybkie i mało jest sprzątania brudnych garów po akcji ;) Jednym z moich ulubionych jest leczo. Jest po prostu pyszne, a najlepiej smakuje ze świerzym pieczywem, ale dobrze smakuje też podawane z ryżem.
Jak je zrobić – ano tak ….   
… zaczynamy od kiełbasy ok. 0,5 kg. Obieramy, kroimy w kostkę i smażymy w kociołku teflonowym. Można dodać troszkę szmalcu lub oleju gdyby chciało przywierać lub się przypalać. Potem dodajemy posiekanych 5 – 6 średnich cebul. Jak cebulka się zeszkli dodajemy kolejno: 3 duże posiekane w kostkę papryki, ok. 0,40 kg pieczarek w plasterkach, oraz obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie dodajemy 0,5 kg pomidorów bez skórki i też w kostkę. Do tego kostka rosołowa Knorr, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki lub Łowicz, pieprz i sól według uznania. Wody nie odlewamy, a ja raczej jeszcze dolewam. I jeszcze to troszeczkę dusimy, a potem to już tyko same przyjemności – smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz