wtorek, 27 grudnia 2011

Pierniczki pyszne i pachnące - lepiej późno niż wcale

        Mam propozycję nie do odrzucenia - pyszne pierniczki. Gdyby ktoś chciał mam sprawdzony przepis na smaczne i pięknie pachnące. Tylko jedno co muszę poprawić to foremki. Kupiłam małe, a większe były by ładniejsze i łatwiej było by je udekorować.
Tak więc oto przepis:

Składniki:
½ kostki do pieczenia Kasia
3 szklanki mąki 500g
1 ½ szklanki cukru pudru 200g
¾ szklanki miodu 200g
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do pierników 20g
2 łyżeczki kakao 15 g

 Wykonanie:
Do miski wkładamy miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć na podsypany mąką stolnicę i zagniatamy, aż będzie gładkie. Ewentualnie dosypać mąki. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na godzinę do lodówki. (Można je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce) Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5cm i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na papierze do pieczenia i na blaszce. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.  Pieczemy 8-10 min w 180 C.
Do ubrania robimy lukier. Cukier wymieszać z odrobiną mleka lub soku z cytryny i ucieramy na bardzo gęstą masę. Tak przygotowaną masę można barwić barwnikami spożywczymi. Ostudzone pierniczki można już ubierać.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz